Verhoog je online veiligheid met sterke wachtwoorden

4hangsloten_200Niets is vervelender dan allerlei gedoe dat ‘even’ tussendoor komt omdat het hackers is gelukt zich toegang te verschaffen tot jouw persoonlijke gegevens. Die stress en onzekerheid wil je te allen tijde voorkomen.

We gebruiken wachtwoorden om onze persoonlijke gegevens in de digitale wereld te beschermen. En voor websites, e-mail en betaaldiensten zijn wachtwoorden onmisbaar om je te kunnen identificeren en toegang te krijgen tot je accounts.

Helaas proberen hackers voortdurend toegang te krijgen tot onze gegevens. Daarom is het ontzettend belangrijk sterke wachtwoorden te kiezen. Daarmee beveilig je jezelf zo goed mogelijk tegen inbreuk door kwaadwillenden.

Hieronder vind je 9 tips om je online veiligheid te verhogen: eerst enkele algemene tips en vervolgens hoe je sterke wachtwoorden bedenkt en hoe je ze kunt onthouden.

Algemeen

Eerst 4 algemene tips:

  1. Gebruik een apart wachtwoord voor elk account
    Zo voorkom je dat iemand die van één van je accounts het wachtwoorden heeft achterhaald, daarmee ook toegang kan krijgen tot je gegevens van al je andere accounts.
  2. Gebruik geen persoonlijke gegevens of ‘gewone’ woorden als wachtwoord
    Afraders zijn namen (je eigen, die van je vader, moeder, zoon of dochter, die van je partner, je huisdier of je favoriete band). Gebruik ook liever geen gemakkelijke rijtjes als 123456, ABCDEFG, qwerty, plmokn. Ook ‘gewone’ woorden die in het woordenboek staan zijn door hackers snel te kraken.
  3. Houd je wachtwoorden geheim
    De sleutel van je huis laat je toch ook niet in de voordeur zitten? Laat daarom ook geen briefjes met wachtwoorden rondslingeren en sla je wachtwoorden niet op in een bestand op je computer dat je ‘wachtwoorden.docx’ (of iets dergelijks) noemt.
  4. Verander je wachtwoorden regelmatig

Sterk wachtwoord bedenken

Hoe sterker een wachtwoord, hoe moeilijker het is te kraken door hackers. Maar wat maakt een wachtwoord nu sterk?

  1. Het aantal karakters van een wachtwoord bepaalt mede hoe sterk het is
    Doorgaans geldt: uit hoe meer karakters een wachtwoord bestaat, hoe veiliger het is. Voor de meeste wachtwoorden moet je minimaal 8 karakters gebruiken.
  2. Maak in je wachtwoorden gebruik van letters, cijfers en leestekens en gebruik ook hoofdletters
    Hierdoor vergroot je het aantal mogelijke combinaties voor je wachtwoord, waardoor het moeilijker te kraken is. Je kunt in je wachtwoord bepaalde letters vervangen door cijfers:
    o → 0
    i → 1
    z → 2
    e → 3
    u → 4
    s → 5
    g → 6
    y → 7
    x → 8
    p → 9

Sterk wachtwoord onthouden

Het kan knap lastig zijn je sterke wachtwoorden te onthouden. Gelukkig zijn er verschillende trucs om ze te onthouden. Hieronder vind je er drie.

  1. Bedenk een wachtwoordzin
    Dit kan de titel van een boek zijn, een mooie quote uit een film of zomaar een zin die jij gemakkelijk kunt onthouden. Soms kun je een hele zin als wachtwoord gebruiken maar het zal ook voorkomen dat er een maximum gesteld is aan het aantal karakters van een wachtwoord. Dan kun je bijvoorbeeld de eerste 2 letters van elk woord gebruiken. De zin ‘Mijn eerste goudvis heette Flipje!’ wordt dan bijvoorbeeld M1eeg0H3Fl!
  2. Je kunt ook kiezen voor een vast toetsenbordpatroon
    Vorm bijvoorbeeld een V op je toetsenbord. Beginnend vanaf de 4 wordt dat bijvoorbeeld: 4rFvBhU* of $rfVBhu8
  3. Gebruik een wachtwoordenmanager
    Een wachtwoordmanager is een programma dat je op je computer installeert. Het is een soort kluis waarin jij al je wachtwoorden invoert. Je hoeft alleen je ‘moederwachtwoord’ voor dit programma te onthouden en krijgt zo toegang tot al je andere wachtwoorden.
    Voorbeelden van veelgebruikte wachtwoordmanagers zijn:
    1Password (https://1password.com/)
    Lastpass (https://www.lastpass.com/nl)
    Keepass (http://keepass.info/) en
    Dashlane (https://www.dashlane.com/) 
    Een nadeel hiervan is, dat ze niet allemaal gratis op meerdere apparaten te gebruiken zijn.