5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

Het leuke aan vakantie hebben is, dat je een aantal weken helemaal los kunt komen van het strakke ritme van alledag.

De vakantie is bedoeld om lekker te ontspannen en je batterij weer helemaal op te laden, zodat je daarna weer vol nieuwe energie aan de slag kunt gaan.

Het niet-zo-leuke aan vakantie hebben gehad is, dat je daarna weer helemaal moet opstarten, dat je opnieuw moet wennen aan je werkzame leven. Je moet je vertrouwde routines, die ervoor zorgen dat je werkdagen soepel verlopen, weer oppakken (voor zover die positief bijdragen aan jouw dagelijkse resultaten, natuurlijk ;-).

Hieronder lees je 5 tips om eenvoudig op te starten na je vakantie:

1. Bezin je op jouw prioriteiten

Begin je werkdag met je bezinnen op jouw prioriteiten. Houd die prioriteiten op je netvlies als je je mailbox, je postbakje(-s) en je agenda doorwroet.

Wat zijn je taken en wat moet jij allemaal doen om jouw werkresultaten te boeken? Voorkom dat je tijd verspilt aan zaken die niet jouw prioriteit hebben.

Begin vanaf nu (weer) dagelijks met je planning, zodat je helder krijgt wat je in elk geval moet doen.

2. Inventariseer je achterstanden

Inventariseer je achterstanden, breng je mailbox op orde en werk je takenlijst en je agenda bij.

Maak een (taken-)lijst van alle klusjes die je nog moet doen.

Belangrijk: Noteer op deze lijst ook je inschatting van hoeveel tijd je verwacht ermee bezig te zijn. Bekijk de lijst kritisch: zijn er taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden, zijn er taken met een deadline, taken die je kunt delegeren of taken die je nog lang niet hoeft te doen? Bepaal aan de hand hiervan de volgorde waarin je met je verschillende taken aan de slag gaat.

3. Reserveer opstarttijd

OK, er zijn achterstanden ontstaan in je werk en natuurlijk wil je die achterstanden het liefst zo snel mogelijk wegwerken, want dat zorgt voor rust in je hoofd. Maar het levert juist veel stress op als je van jezelf verwacht dat je in 1 of 2 werkdagen weer helemaal ‘bij’ bent.

Als je tip 5 uit dit eerdere blog hebt toegepast, dan heb je je out-of-officereply enkele dagen langer laten doorgaan en gebruik je deze dagen als opstarttijd. Meld ook niet meteen op je eerste werkdag aan iedereen dat je terug bent van vakantie. Spoed je niet direct naar allerlei triviale vergaderingen.

Gun jezelf in plaats daarvan de tijd om je werkzaamheden goed op een rij te zetten, zodat je weet wat er speelt. Dit overzicht over je werk zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken over hoe je je tijd het beste besteedt.

4. Creëer rustmomenten

Is de rust je tijdens je vakantie goed bevallen? Gun jezelf dan ook buiten je vakanties om meer rust.

Zoek manieren om tussen je dagelijkse werkzaamheden door momenten van rust in te bouwen. Neem af en toe een korte pauze -bijvoorbeeld 10 minuten- en doe dan helemaal ‘niets’. Dat klinkt misschien raar als tip om meer uit je werkdag te halen, maar juist die rust zorgt voor een moment van bezinning. Daarna kun je beter focussen op je volgende taak en zijn je prioriteiten duidelijker. Daardoor besteed je weer minder tijd aan zaken die niets toevoegen aan jouw dagelijkse resultaten.

5. Maak je goede ideeën concreet

Heb je tijdens je vakantie goede ideeën gekregen over hoe je je werk leuker of eenvoudiger uitvoerbaar kunt maken?

Schrijf ze op en maak je ideeën zo concreet mogelijk. Spreken ze je nog steeds aan? Onderzoek dan in hoeverre ze ook praktisch haalbaar zijn: overleg bijvoorbeeld met een collega, je leidinggevende of een sparring partner.

Ben je er daarna nog steeds enthousiast over? Maak dan een plan om ze in de praktijk te gaan brengen.

Zo ga je ontspannen op vakantie

5 Tips om ontspannen op vakantie te gaan

De zomervakantie…

Het lijkt nu nog heel ver weg maar voor je het weet is het zo ver en sluit je de ‘werkdeur’ voor een aantal weken achter je.


Wil jij straks ontspannen met vakantie gaan? Begin dan op tijd met de voorbereidingen op je werk.


Hieronder vind je 5 tips om ontspannen met vakantie te gaan.

1. Maak een duidelijke planning

Er zit vaak veel tijd tussen het plannen van een zomervakantie en de vakantie zelf. Gedreven door interessante aanbiedingen en de beperkte beschikbaarheid van de mooiste, beste accommodaties, laten we ons ertoe verleiden een plek te reserveren op een camping of een appartement, hotel of reis te boeken lang voordat de zomervakantie daar is.

Je wordt niet zomaar op een ochtend wakker en realiseert je dan pas dat je niet naar je werk hoeft. Dit betekent dat je bij het aangaan van (nieuwe) taken al vroeg rekening kunt houden met je aankomende vakantie.

  • Reken eens uit hoeveel dagen/ uren je nog werkt voordat je vakantie begint.
  • Maak vervolgens een overzicht van de werkzaamheden die je voor je vakantie in elk geval af wilt (moet?) hebben en bepaal hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Schat dit niet te krap in, want werk duurt altijd langer dan je in eerste instantie denkt….
  • Houd ook rekening met de afspraken en deadlines die je al hebt in deze periode en hoeveel tijd je nodig hebt om daaraan te besteden.
  • Maak een optelsom van de verwachte benodigde tijd voor bovengenoemde werkzaamheden.
  • Reserveer in de periode tot aan je vakantie dagelijks tijd in je agenda om aan deze taken te besteden. Plan hiervoor maximaal 50% van je tijd; de rest van je werkdagen vullen zich namelijk ‘vanzelf’ met allerlei onverwachte klussen.

Merk je dat al je werk niet in je beschikbare tijd gedaan kan worden? Stel dan opnieuw prioriteiten en bekijk welke taken je kunt delegeren of uitstellen. Ga hierover eventueel in overleg met je klanten, collega’s of leidinggevende.

2. Ga opgeruimd op reis

Blok in je agenda de laatste 2 dagen voordat je vakantie begint.

Gebruik de voorlaatste dag om overzicht op je werkplek te creëren. Zet je telefoon uit en sluit je e-mail, zodat je niet in de verleiding komt je met andere dingen bezig te gaan houden.

Ruim papieren en overige zaken op, die zich in de loop van de tijd op je bureau hebben verzameld. Begin bovenaan en loop alles door.

→ Gooi weg, wat weg kan. Dat ruimt lekker op, zowel fysiek als mentaal.

→ Archiveer wat gearchiveerd moet worden, zodat je het later eenvoudig terug kunt vinden.

Kom je nog zaken tegen waarmee je nog ‘iets’ moet doen?

→ Voer taken die minder dan 2 minuten duren meteen uit.

→ Noteer acties die langer duren op je actielijst.

→ Kom je zaken tegen die iemand anders (beter) kan doen? Delegeer!

Ga op dezelfde manier door je mailbox.

Gebruik de laatste werkdag voor je vakantie om de belangrijkste klussen van je actielijst te klaren.

3. Draag je werk over

Als je in een organisatie werkt, waar ook tijdens de zomervakantie het werk ‘gewoon’ doorgaat, regel dan dat je je werk aan een collega kunt overdragen. Plan een overleg met die collega in de week voordat je vertrekt en bespreek de stand van zaken van je belangrijkste projecten. Geef aan wat je tijdens je afwezigheid verwacht en maak je collega indien nodig wegwijs in je dossiers en archief. Wees wel realistisch in je verwachtingen. Je collega is waarschijnlijk niet zo vertrouwd met jouw projecten en dossiers, waardoor het hem/ haar meer tijd zal kosten om jouw werk te doen.

4. Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid

Wordt er van je verwacht dat je tijdens je vakantie ‘gewoon’ bereikbaar bent? Wil jij zelf voor je klanten en/ of collega’s bereikbaar zijn? Of ben jij juist helemaal niet bereikbaar (omdat er op je vakantiebestemming geen bereik is of omdat je het zelf niet wilt)?

Wat jouw persoonlijk situatie ook is, bespreek je bereikbaarheid met je eventuele klanten en collega’s voordat je weg gaat. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er deze periode wel en niet van je verwacht kan worden.

Als je (deels) bereikbaar bent, maak dan afspraken over in welke gevallen en hoe jij te bereiken bent: telefonisch, per sms, appen of mail en binnen hoeveel tijd reageer je?

5. Informeer je relaties (collega’s, klanten, leveranciers)

Pas enkele weken voorafgaand aan je vakantie al je e-mailhandtekening aan door je vakantieperiode daarin te vermelden. Overweeg om die periode enkele dagen eerder te laten ingaan en enkele dagen langer te laten doorgaan. Dat geeft je de kans om je werkzaamheden goed af te ronden voor je vertrek en om na terugkomst weer goed op te starten.

Stel voordat je vertrekt in je e-mail een out-of-office-reply in en pas ook je voicemailbericht aan. Geef bij beide duidelijk aan van wanneer tot wanneer je niet aanwezig bent en bij wie mailers en bellers in die periode terecht kunnen met hun vragen.

 

Ik wens je veel succes bij het voorbereiden van je vakantie!