Recept voor een onproductieve werkdag

Recept van een onproductieve werkdag

Ingrediënten:

  • 1 Ongeorganiseerde werkplek
  • 1 Overvol hoofd
  • 1 Computer
  • 1 Smartphone
  • 1 Vergeten vergadering
  • Losse notities
  • Diverse post-its
  • Uitpuilende postbakjes
  • Stapels papier
  • Heel veel ongelezen e-mailberichtjes
  • Een mailbox die je direct informeert als er een bericht binnenkomt
  • Voicemailberichten
  • SMS’jes en appjes
  • Werk van collega’s
  • Kletspraatjes met collega’s
  • Doelloos surfen op het internet
  • Online gamen
  • Ja zeggen
  • Alles zelf doen
  • Tijdsdruk en deadlines
  • Zoektijd
  • Naar smaak multitasken en uitstelgedrag

Bereiding:

  1. Ga met het overvolle hoofd zitten aan de ongeorganiseerde werkplek. Start de computer op en staar enkele minuten naar de post-its die op de monitor zijn geplakt en de losse notities die verspreid over het werkblad liggen. Raak lichtelijk ontmoedigd maar besluit vandaag niets met de post-its te doen.
  2. Log in het systeem in en start vervolgens meteen het e-mailprogramma.
  3. Bekijk ondertussen de stapels papier op je bureau en neem een willekeurig document in handen. Begin het te lezen maar leg het document weer terug als je halverwege bent met lezen.
  4. Bekijk nu je mailbox, waar de nieuwe berichten zijn binnengestroomd. Lees eerst een nieuwe, grappige e-mail van een vriend. Lees de mail helemaal, open de bijlage, lach je een breuk en vertel de grap aan je collega’s. Stuur vervolgens de mail door aan al je andere collega’s en vrienden. Gebruik hiervoor het CC-veld, zodat iedereen alle e-mailadressen te zien krijgt en met behulp van de optie ‘allen beantwoorden’ zijn of haar reactie aan iedereen kenbaar kan maken.
  5. Open de volgende e-mail, lees de inhoud en sluit hem weer zonder actie te nemen. Verander de mail weer in ongelezen, omdat je er later nog ‘iets’ mee wilt doen. Bedenk vooral niet wat dat precies zal zijn.
  6. Verlaat je werkplek om koffie (of thee) te halen. Ontmoet een collega bij het koffiezetapparaat en raak aan de praat (over niet-werkgerelateerde zaken als de voetbalwedstrijd van gisteravond, de ontwikkeling van zijn pasgeboren baby en peuter of over hoe slecht het met het klimaat gesteld is). Neem je koffiekopje mee naar je werkplek en zet het volle kopje naast de lege koffie- en theekopjes van de afgelopen dagen.
  7. Beantwoord je rinkelende telefoon. Zoek een pen die het doet. Laat bij voorkeur de pennen die het niet meer doen op je bureau liggen en schrijf je aantekeningen van het telefoongesprek op een los blaadje. Leg dit blaadje bovenop in het uitpuilende postbakje.
  8. Laat je oog vallen op een willekeurig dossier in het midden van de stapel en besluit daarmee aan het werk te gaan. Haal het dossier uit de stapel, laat daarbij de stapel omvallen en raap je papieren van de grond op. Begin daarna het dossier te lezen en laat je zo snel mogelijk afleiden door het belletje van binnenkomende e-mailberichten. Lees de mail direct maar doe er niets mee.
  9. Begin weer vooraan met het lezen van je dossier. Laat je na 2 minuten onderbreken door een collega die je hulp nodig heeft bij het uitvoeren van zijn werk. Voel je onmisbaar en neem ca. 30 minuten de tijd om je collega te helpen.
  10. Begin weer vooraan met het lezen van je dossier. Laat je na 3 minuten onderbreken door een piepje van je telefoon: reageer direct op het appje dat je hebt gekregen.
  11. Begin weer vooraan met het lezen van je dossier. Neem na 4 minuten je smartphone op en luister naar je collega die je vraagt waarom je nog niet bij de vergadering bent. Laat alles op je bureau liggen en haast je naar het overleg. Maak uitgebreid je excuses en laat je collega’s samenvatten wat er tot nu toe is besproken. Check tijdens de vergadering op je smartphone je nieuwe mails en beluister een nieuw voicemailbericht. Zeg JA tegen alle nieuwe taken die aan jou worden voorgelegd. Onthoud de acties die jij moet nemen naar aanleiding van deze vergadering in je overvolle hoofd.
  12. Ga na de vergadering weer naar je werkplek en surf gedurende minimaal 20 minuten doelloos op het internet. Lunch op je werkplek terwijl je een online game speelt.
  13. Duik na je lunch weer je mailbox in en werk reactief aan alles wat er van je wordt gevraagd. Vergeet bij het beantwoorden van de e-mails minimaal 1 keer de bijlages bij te voegen. Houd je verder vooral bezig met het werk van anderen. Neem hen hun werk uit handen en houd ze onervaren door ze vooral NIET te leren hoe ze het de volgende keer zelf kunnen doen. Wees behulpzaam en denk vooral niet aan jezelf en je eigen werk.
  14. Bedenk met het overvolle hoofd aan het eind van de werkdag verschrikt dat het vandaag de deadline voor project ABC is. Ga op je ongeorganiseerde werkplek op zoek naar je aantekeningen over het project. Zoek minimaal 20 minuten voordat je de aantekeningen vindt en merk dan dat er voor jou nog een paar uur werk te verzetten is voordat project ABC af is. Besluit te gaan overwerken. Ga gehaast bezig met je werk en maak daardoor fouten die je later weer moet herstellen.
  15. Vraag je voordat je ’s avonds laat naar huis vertrekt vertwijfeld af wat je vandaag nou eigenlijk allemaal hebt gedaan en besluit om morgen te proberen meer uit je werkdag te halen!

 

Herken je dit? Kijk verder op www.aanpak.com hoe ik je kan helpen.

Haal meer uit je werkdagen met de pomodorotechniek

Tijdens mijn trainingen en workshops vraag ik altijd naar de grootste tijdlekkages van de deelnemers. Waar lekt hun tijd gedurende de werkdag ongemerkt weg?

Al jaren is het meest gehoorde antwoord: de waan van de dag. Aan het begin van de dag vol goede moed beginnen met allerlei plannen van wat er gedaan moet worden en er aan het eind van de dag gedesillusioneerd achter komen dat het (weer) niet is gelukt. 

De waan van de dag kan zich in allerlei gedaantes aan je voordoen.

Je werkt aan een belangrijk project. Je schiet mooi op, totdat je informatie op het internet moet opzoeken… Je googelt de informatie die je nodig hebt bij elkaar, maar je komt nog veel meer interessants tegen. Je klikt op een link hier, je bekijkt een website daar en zo raak je verstrik in het wereldwijde web. Pas na een hele tijd realiseer je je dat je niet meer met je project bezig bent en dat je je tijd weer eens hebt verlummeld…

Of:

Je bent bezig met het plannen van een vergadering over een project waaraan je werkt, als er een nieuwe mail binnenkomt waarvan het onderwerp je triggert. Je besluit snel even te lezen waarover het precies gaat. Voor je er erg in hebt, is er veel tijd verstreken waarin je wel hebt gereageerd op een heleboel nieuwe mails, maar je vergadering is nog steeds niet gepland…

Dat wil je anders doen.

En het kan ook anders.

Een handig hulpmiddel om je tijdsbesteding beter onder controle te houden is de pomodorotechniek.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd deze techniek ontwikkeld door Francesco Cirillo. Hij gebruikte een kookwekker om zijn tijd in kleine stukjes te verdelen, zodat hij zich optimaal op zijn studie kon richten. De kookwekker die Francesco hiervoor gebruikte, had de vorm van een tomaat (pomodoro in het Italiaans). Daarom wordt deze techniek de ‘pomodorotechniek’ genoemd.

 

De pomodorotechniek werkt als volgt:

1.    Bepaal welke taak je gaat doen

Kijk op je takenlijst en bepaal wat je vandaag aan het eind van de dag gedaan wilt (moet?) hebben. Kies hiervan één taak uit en zoek een rustige plek op waar je ongestoord kunt werken. Bepaal welke eerste actie je moet uitvoeren om hiermee aan de slag te gaan.

Schakel alle meldingen en andere stoorzenders uit:

  • Sluit je e-mailprogramma af.
  • Zet het geluid van je telefoon op stil, zodat je je niet laat afleiden door de bliepjes en piepjes van de berichtjes die je ontvangt.
  • Doe oortjes in of zet een koptelefoon op als je weet dat er ook anderen in de buurt van jouw werkplek aan het werk zijn. Zo raak je minder snel afgeleid door hun gesprekken. Een koptelefoon is sowieso een extra belemmering voor mensen om je te storen.

 

2.    Zet een kookwekker op 25 minuten en ga aan de slag

(je kunt natuurlijk ook het alarm van je telefoon gebruiken).

Voor sommige mensen werkt het ‘dreigende’ tikken van een kookwekker als extra stimulans, waardoor ze beter de vaart er in kunnen houden en hun concentratie verbetert. Anderen raken alleen maar afgeleid door het constante getik.

Experimenteer hiermee en bepaal voor jezelf wat voor jou het prettigs werkt.

 

3.    Werk gedurende 25 minuten uitsluitend aan de taak die je jezelf hebt gegeven

Laat je niet afleiden van je werk. Open op je computer alleen de documenten die je nodig hebt voor je taak. Heb je voor het uitvoeren van je taak informatie nodig uit je e-mail? Sluit dan -voordat je aan je taak begint- het verzenden/ ontvangen van e-mail tijdelijk af (en zet dit weer aan zodra je klaar bent met je pomodoro’s!).

 

4.    Stop zodra de wekker gaat

Neem een pauze van 5 minuten en drink wat koffie, thee of water of eet een stuk fruit en strek je benen.

 

5.    Bepaal na 5 minuten of je verder wilt (moet?) gaan met je taak

Als dat zo is, begin je weer bij punt 1.

Nadat je vier keer 25 minuten aan een taak hebt besteedt, gun je jezelf een langere pauze. Ga uit van een kwartier tot een half uur.

 

Om deze techniek optimaal voor jou te laten werken kun je ook experimenteren met de tijden uit de pomodoromethode. Ga hiermee door totdat je de tijden hebt gevonden die voor jou het beste werken.

Om meer uit je werkdag te halen, is het toepassen van de pomodorotechniek een superhandig hulpmiddel. Ten eerste dwingt het je om na te denken over je belangrijkste bezigheden en daarnaast helpt het je om daaraan meer geconcentreerd te werken, waardoor je minder fouten maakt en meer werk gedaan krijgt.

 

Zo sluit je het jaar goed af

Zo sluit je het jaar goed af

De laatste weken van het jaar breken aan. Het is voor velen een tijd van terugkijken en vooruitblikken, van oude zaken afsluiten en nieuwe plannen maken.


Laat de tips hieronder je helpen om het jaar goed af te sluiten.

 

Begin, vandaag nog!

Maak jij goede voornemens? En ga je op 1 januari met deze voornemens beginnen? Doe het dit jaar dan eens anders. Als je toch al weet dat je veranderingen wilt doorvoeren, begin er dan meteen mee, vandaag nog! Maak je voornemens nu al concreet. Beter nog: beperk je tot 1 goed voornemen: wat ga je wel of juist niet meer doen en hoe ga je dat aanpakken? Wat gaat het je opleveren en hoe ga je om met je moeilijke momenten? Stop met uitstellen en begin nu! Dat geeft je in het nieuwe jaar een mooie voorsprong.

Rond af

Heb jij nog werkzaamheden die voor het eind van het jaar moeten zijn afgerond? Met allerlei ‘losse eindjes’ en spoken in de kast is het lastig om in het nieuwe jaar een frisse start te maken. Sluit daarom het jaar goed af en begin op tijd met het afronden van je projecten: reserveer hiervoor de komende weken voldoende tijd, houd je aan je planning en werk zo stap voor stap naar de afronding.

Ruim op

Gevoelsmatig biedt een nieuw jaar weer nieuwe kansen. Maar om die kansen te kunnen zien en goed te benutten is overzicht nodig; overzicht over je taken en overzicht over je dossiers. Schoon daarom je takenlijst op en bedenk welke taken jij nog dit jaar moet afronden (zie ook hierboven). Schoon ook je dossiers op (zowel de papieren als de digitale versies!) en maak nieuwe jaarmappen. Opgeruimd staat netjes (en het zorgt voor rust in je hoofd).

Reflecteer

Vraag je de komende tijd eens af, terugkijkend op het afgelopen jaar…

  • waar ben je trots op, wat ging er goed?
  • waar ben je minder blij mee, wat ging er minder goed, wat ontbrak er?

Kijk vooruit…

  • met welke goede dingen ga je in het nieuwe jaar door?
  • met welke minder goede dingen ga jij stoppen?
  • welke nieuwe taken/ projecten ga jij oppakken?

Geniet!

Laat je zorgen los, laat ze bij wijze van spreken achter in het oude jaar. En sta heel bewust stil bij alle mooie momenten met je dierbaren. Geniet ervan, geluk zit vaak in de ‘kleine’ dingen.
En vergeet ook niet om tijd voor jezelf te nemen, om goed voor jezelf te zorgen. Dat is de beste manier om op te laden voor weer een nieuw jaar.

Ik wens je een mooie decembermaand.

5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

Het leuke aan vakantie hebben is, dat je een aantal weken helemaal los kunt komen van het strakke ritme van alledag.

De vakantie is bedoeld om lekker te ontspannen en je batterij weer helemaal op te laden, zodat je daarna weer vol nieuwe energie aan de slag kunt gaan.

Het niet-zo-leuke aan vakantie hebben gehad is, dat je daarna weer helemaal moet opstarten, dat je opnieuw moet wennen aan je werkzame leven. Je moet je vertrouwde routines, die ervoor zorgen dat je werkdagen soepel verlopen, weer oppakken (voor zover die positief bijdragen aan jouw dagelijkse resultaten, natuurlijk ;-).

Hieronder lees je 5 tips om eenvoudig op te starten na je vakantie:

1. Bezin je op jouw prioriteiten

Begin je werkdag met je bezinnen op jouw prioriteiten. Houd die prioriteiten op je netvlies als je je mailbox, je postbakje(-s) en je agenda doorwroet.

Wat zijn je taken en wat moet jij allemaal doen om jouw werkresultaten te boeken? Voorkom dat je tijd verspilt aan zaken die niet jouw prioriteit hebben.

Begin vanaf nu (weer) dagelijks met je planning, zodat je helder krijgt wat je in elk geval moet doen.

2. Inventariseer je achterstanden

Inventariseer je achterstanden, breng je mailbox op orde en werk je takenlijst en je agenda bij.

Maak een (taken-)lijst van alle klusjes die je nog moet doen.

Belangrijk: Noteer op deze lijst ook je inschatting van hoeveel tijd je verwacht ermee bezig te zijn. Bekijk de lijst kritisch: zijn er taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden, zijn er taken met een deadline, taken die je kunt delegeren of taken die je nog lang niet hoeft te doen? Bepaal aan de hand hiervan de volgorde waarin je met je verschillende taken aan de slag gaat.

3. Reserveer opstarttijd

OK, er zijn achterstanden ontstaan in je werk en natuurlijk wil je die achterstanden het liefst zo snel mogelijk wegwerken, want dat zorgt voor rust in je hoofd. Maar het levert juist veel stress op als je van jezelf verwacht dat je in 1 of 2 werkdagen weer helemaal ‘bij’ bent.

Als je tip 5 uit dit eerdere blog hebt toegepast, dan heb je je out-of-officereply enkele dagen langer laten doorgaan en gebruik je deze dagen als opstarttijd. Meld ook niet meteen op je eerste werkdag aan iedereen dat je terug bent van vakantie. Spoed je niet direct naar allerlei triviale vergaderingen.

Gun jezelf in plaats daarvan de tijd om je werkzaamheden goed op een rij te zetten, zodat je weet wat er speelt. Dit overzicht over je werk zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken over hoe je je tijd het beste besteedt.

4. Creëer rustmomenten

Is de rust je tijdens je vakantie goed bevallen? Gun jezelf dan ook buiten je vakanties om meer rust.

Zoek manieren om tussen je dagelijkse werkzaamheden door momenten van rust in te bouwen. Neem af en toe een korte pauze -bijvoorbeeld 10 minuten- en doe dan helemaal ‘niets’. Dat klinkt misschien raar als tip om meer uit je werkdag te halen, maar juist die rust zorgt voor een moment van bezinning. Daarna kun je beter focussen op je volgende taak en zijn je prioriteiten duidelijker. Daardoor besteed je weer minder tijd aan zaken die niets toevoegen aan jouw dagelijkse resultaten.

5. Maak je goede ideeën concreet

Heb je tijdens je vakantie goede ideeën gekregen over hoe je je werk leuker of eenvoudiger uitvoerbaar kunt maken?

Schrijf ze op en maak je ideeën zo concreet mogelijk. Spreken ze je nog steeds aan? Onderzoek dan in hoeverre ze ook praktisch haalbaar zijn: overleg bijvoorbeeld met een collega, je leidinggevende of een sparring partner.

Ben je er daarna nog steeds enthousiast over? Maak dan een plan om ze in de praktijk te gaan brengen.

Zo maak je je werkplek en takenlijst lenteklaar

Zo maak je je werkplek en takenlijst lenteklaar

Na de winter de tuin lenteklaar maken.
Voor de meeste tuineigenaren is dat heel vanzelfsprekend. Het onderhoud zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat voor groei en bloei, zodat je er de komende maanden steeds meer van kan genieten.

Niet alleen een tuin maar ook een werkplek en takenlijst zijn gebaat bij zo’n periodieke grote onderhoudsbeurt. De tijdsinvestering verdient zich –net als bij het werken in de tuin- dubbel en dwars terug. Het zorgt er namelijk voor dat je daarna met meer plezier, met minder moeite en met een betere focus met je belangrijkste taken aan de slag kunt.

Hieronder lees je hoe je je werkplek en takenlijst ‘lenteklaar’ maakt.

Werkplek opruimen

In de tuin worden de overtollige bladeren opgeruimd die in de herfst zijn gevallen. Ook een bureau kan eens in de zoveel tijd wel een kritische inspectie en opruimbeurt gebruiken.

Hoe is jouw bureau ingedeeld? Werkt dat prettig? Zo ja, houden zo. Zo nee? Bedenk dan wat je eraan stoort en wat je eraan kunt doen.

  • Staan er dossiermappen van projecten die al lang zijn afgerond? Ruim ze nu op in het archief!
  • Liggen er papieren op je bureau of in je ladenblok die in de papiercontainer of versnipperaar thuishoren? Zet een doosje onder je bureau (of twee), waar je papieren afval verzamelt. Zo hoef je maar af en toe de gang naar de papiercontainer of versnipperaar te maken.
  • Moet je steeds fronsen als je naar je beeldscherm tuurt omdat het omgevingslicht te fel is? Kies dan een betere plek voor je beeldscherm, waar buitenlicht bij voorkeur vanaf de zijkant op het scherm valt.
    Als dit geen optie is, stel dan het contrast van je beeldscherm hoger in.
  • Is je pennenlade een verzameling van pennen die het niet meer doen, van minuscule restjes gum en uitgebogen paperclips? Gooi ze weg!
  • Liggen er in je bureaulades nog formulieren die al lang niet meer worden gebruikt? Archiveer ze of gooi ze weg! Zo schep je ruimte voor wat nu wel belangrijk is.

Doorloop ook al je postbakjes en doe dat van boven naar beneden. Houd je takenlijst paraat om nieuwe taken te noteren die ‘zomaar’ uit die postbakjes tevoorschijn komen. Begin bovenaan de bovenste stapel en bepaal per document wat ermee moet gebeuren. Zo werk je al je postbakjes door.

En ditzelfde doe je met de e-mails in je mailbox.

Stel jezelf daarbij steeds vragen als:

  • Wat is dit?
  • Moet ik dit doen?
  • Is het (nog) belangrijk genoeg om mijn beperkte tijd aan te besteden?
  • Staat het al op mijn takenlijst?
  • Wat moet/ wil ik hiermee?
  • Wat moet het resultaat zijn van mijn inspanningen?
  • Welke acties moet ik precies nemen om dat resultaat te bereiken?
  • Wanneer is de deadline?
  • Hoeveel tijd heb ik ervoor nodig?
  • Moet ik het bewaren?

Takenlijst snoeien

Door zo’n opruimactie groeit een takenlijst enorm. En omdat je waarschijnlijk nu al (te) weinig tijd hebt om al je werk te doen, is het daarna tijd om de takenlijst te gaan snoeien.

Dat doe je door je takenlijst grondig door te nemen. Taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden omdat ze niet belangrijk en niet urgent zijn, verwijder je.

Als je in een team werkt en er staan taken op jouw lijst die beter door iemand anders gedaan kunnen worden, delegeer die dan. Bedenk of je die taken dan meteen op je lijst doorstreept of dat je toch een vinger aan de pols wilt houden.

Zo blijven alleen de taken op je lijst staan die jij moet doen omdat ze belangrijk zijn en bij jouw werk horen.

Onkruid wieden

Bevat jouw takenlijst veel ‘onkruid-klusjes’? Van die onbelangrijke taken die –als je niet uitkijkt- al jouw belangrijke projecten overwoekeren? En verlies jij daardoor grip op je belangrijkste taken?

Dan is het tijd om onkruid te wieden. Bekijk waar het onkruid vandaan komt. Wie schuift jou steeds die onbelangrijke taken toe? En waarom gebeurt dat? Kun jij moeilijk ‘nee’ zeggen en is je omgeving gewend dat jij van alles ‘er wel even bij doet’? Stop daarmee. Bepaal waar jouw prioriteiten liggen, gebaseerd op jouw toegevoegde waarde voor je bedrijf. En geef dat ook duidelijk aan je omgeving aan, zodat zij hun verwachtingen kunnen bijstellen.

Reserveer voldoende tijd in je agenda voor jouw prioriteiten. Plan dit bij voorkeur aan het begin van je werkdagen en op de momenten dat jij het meest energie hebt. Zo creëer je voor jezelf dagelijks tijd om aan je belangrijkste projecten te werken, zodat je daarin vooruitgang blijft boeken.

Reserveer ook een deel van je tijd voor de onkruid-klusjes die jij toch echt moet uitvoeren. Doe dat bij voorkeur op de momenten dat jij minder energie hebt maar houd die tijd goed binnen de perken.

Zo houd je meer tijd over voor jouw belangrijkste projecten.

Nieuwe projecten zaaien

Bekijk je takenlijst nog eens goed en vraag je af welke werkzaamheden jij extra leuk vindt. Wat zijn de ‘kersen op jouw taart’; de projecten of onderdelen van je werk die je veel energie en werkplezier opleveren? Bedenk dat je met veel energie en werkplezier meer uit je werkdagen haalt.

Het is tijd om te zaaien, te planten en water te geven, zodat je meer van die werkzaamheden die je veel energie en werkplezier geven naar je toe gaat trekken. Zet daarom nu vast lijntjes uit, zodat jij over een tijdje meer van dat soort taken of leuke nieuwe projecten kunt uitvoeren. En stoot tegelijkertijd een deel van je energievretende taken af. Niet iedereen is hetzelfde. Er zijn anderen die hun energie juist halen uit de werkzaamheden die voor jou weinig plezier opleveren.

 

Ik wens je veel plezier met het lenteklaar maken van jouw werk en werkplek. Begin vandaag nog met schoon schip maken op je bureau, in je mailbox en je takenlijst.

Enne… heb jij in je werk en op jouw werkplek veel achterstallig onderhoud? En zie je ertegen op om dit aan te pakken? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!

 

Homepage

Wil jij meer uit je werkdag halen?

Van een vaag gevoel…

‘Wat heb ik nou eigenlijk allemaal gedaan vandaag?’

… naar concrete resultaten:

‘DIT heb ik vandaag allemaal gedaan!’

 

  • Ben jij een gedreven, hardwerkende ondernemer, manager of medewerker?
  • Laat jij anderen bepalen hoe jouw werkdagen verlopen?
  • Stap jij steeds weer in de valkuil die de waan van de dag heet?
  • Wil jij verandering brengen in die uitputtende werksituatie?
  • Wil jij met minder moeite je werk gedaan krijgen?

Dan ben je hier op de juiste plek!

Ik ben Pauline Kanger en ik begeleid drukbezette ondernemers, managers en medewerkers die het beste uit zichzelf willen halen. Ik help hen slimmer en met meer gemak hun werk te doen, waardoor zij meer tijd krijgen voor de leuke onderdelen van hun werk en zij meer plezier aan hun werk beleven.

Veel mensen hebben geen grip op hun werk. Zij laten zich leiden door de prioriteiten van anderen en lijden daar zelf onder, want ze komen niet toe aan hun belangrijkste taken. Daardoor sluiten ze hun werkdagen af met een ontevreden gevoel. Ze vragen zich regelmatig vertwijfeld af: ‘Wat heb ik nou eigenlijk allemaal gedaan vandaag?’

Een ongeordende werkomgeving zorgt voor onrust en stress. Daardoor gaat overzicht en kostbare tijd verloren, want afleiding is overal aanwezig. Het is moeilijk je te concentreren met een overvolle inbox en een bureau vol stapels. Want overal liggen taken te wachten totdat je ze aanpakt of afmaakt. Het snel terugvinden van documenten is bijna onmogelijk en je overschrijdt deadlines. De kwaliteit van je werk lijdt daaronder, met frustratie en stress van alle betrokkenen tot gevolg.

Gelukkig kan het ook anders

De oorzaak zit vaak in de manier waarop je omgaat met alles wat er in de loop van een werkdag gebeurt. Zonder goede werkmethode kun je moeilijk bepalen wat voor jou de meest waardevolle besteding van je tijd is, waardoor je veel tijd en energie verliest.

En daar kom ik om de hoek kijken!

Ik kan je helpen een werkmethodiek te ontwikkelen die bij jou past! Een manier van werken waardoor jij met minder moeite je werk gedaan krijgt op een manier die bij jou past. Want ieder mens is anders en iedere werksituatie is anders. Wat voor de één werkt hoeft niet voor een ander te werken. Ik help je te komen tot een voor jou persoonlijk werkbare situatie die je ook zelf in stand kunt houden.

Klik hier om te ontdekken of ook jij baat kunt hebben bij mijn dienstverlening.