Zo sluit je het jaar goed af

Zo sluit je het jaar goed af

De laatste weken van het jaar breken aan. Het is voor velen een tijd van terugkijken en vooruitblikken, van oude zaken afsluiten en nieuwe plannen maken.


Laat de tips hieronder je helpen om het jaar goed af te sluiten.

 

Begin, vandaag nog!

Maak jij goede voornemens? En ga je op 1 januari met deze voornemens beginnen? Doe het dit jaar dan eens anders. Als je toch al weet dat je veranderingen wilt doorvoeren, begin er dan meteen mee, vandaag nog! Maak je voornemens nu al concreet. Beter nog: beperk je tot 1 goed voornemen: wat ga je wel of juist niet meer doen en hoe ga je dat aanpakken? Wat gaat het je opleveren en hoe ga je om met je moeilijke momenten? Stop met uitstellen en begin nu! Dat geeft je in het nieuwe jaar een mooie voorsprong.

Rond af

Heb jij nog werkzaamheden die voor het eind van het jaar moeten zijn afgerond? Met allerlei ‘losse eindjes’ en spoken in de kast is het lastig om in het nieuwe jaar een frisse start te maken. Sluit daarom het jaar goed af en begin op tijd met het afronden van je projecten: reserveer hiervoor de komende weken voldoende tijd, houd je aan je planning en werk zo stap voor stap naar de afronding.

Ruim op

Gevoelsmatig biedt een nieuw jaar weer nieuwe kansen. Maar om die kansen te kunnen zien en goed te benutten is overzicht nodig; overzicht over je taken en overzicht over je dossiers. Schoon daarom je takenlijst op en bedenk welke taken jij nog dit jaar moet afronden (zie ook hierboven). Schoon ook je dossiers op (zowel de papieren als de digitale versies!) en maak nieuwe jaarmappen. Opgeruimd staat netjes (en het zorgt voor rust in je hoofd).

Reflecteer

Vraag je de komende tijd eens af, terugkijkend op het afgelopen jaar…

 • waar ben je trots op, wat ging er goed?
 • waar ben je minder blij mee, wat ging er minder goed, wat ontbrak er?

Kijk vooruit…

 • met welke goede dingen ga je in het nieuwe jaar door?
 • met welke minder goede dingen ga jij stoppen?
 • welke nieuwe taken/ projecten ga jij oppakken?

Geniet!

Laat je zorgen los, laat ze bij wijze van spreken achter in het oude jaar. En sta heel bewust stil bij alle mooie momenten met je dierbaren. Geniet ervan, geluk zit vaak in de ‘kleine’ dingen.
En vergeet ook niet om tijd voor jezelf te nemen, om goed voor jezelf te zorgen. Dat is de beste manier om op te laden voor weer een nieuw jaar.

Ik wens je een mooie decembermaand.

5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

Het leuke aan vakantie hebben is, dat je een aantal weken helemaal los kunt komen van het strakke ritme van alledag.

De vakantie is bedoeld om lekker te ontspannen en je batterij weer helemaal op te laden, zodat je daarna weer vol nieuwe energie aan de slag kunt gaan.

Het niet-zo-leuke aan vakantie hebben gehad is, dat je daarna weer helemaal moet opstarten, dat je opnieuw moet wennen aan je werkzame leven. Je moet je vertrouwde routines, die ervoor zorgen dat je werkdagen soepel verlopen, weer oppakken (voor zover die positief bijdragen aan jouw dagelijkse resultaten, natuurlijk ;-).

Hieronder lees je 5 tips om eenvoudig op te starten na je vakantie:

1. Bezin je op jouw prioriteiten

Begin je werkdag met je bezinnen op jouw prioriteiten. Houd die prioriteiten op je netvlies als je je mailbox, je postbakje(-s) en je agenda doorwroet.

Wat zijn je taken en wat moet jij allemaal doen om jouw werkresultaten te boeken? Voorkom dat je tijd verspilt aan zaken die niet jouw prioriteit hebben.

Begin vanaf nu (weer) dagelijks met je planning, zodat je helder krijgt wat je in elk geval moet doen.

2. Inventariseer je achterstanden

Inventariseer je achterstanden, breng je mailbox op orde en werk je takenlijst en je agenda bij.

Maak een (taken-)lijst van alle klusjes die je nog moet doen.

Belangrijk: Noteer op deze lijst ook je inschatting van hoeveel tijd je verwacht ermee bezig te zijn. Bekijk de lijst kritisch: zijn er taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden, zijn er taken met een deadline, taken die je kunt delegeren of taken die je nog lang niet hoeft te doen? Bepaal aan de hand hiervan de volgorde waarin je met je verschillende taken aan de slag gaat.

3. Reserveer opstarttijd

OK, er zijn achterstanden ontstaan in je werk en natuurlijk wil je die achterstanden het liefst zo snel mogelijk wegwerken, want dat zorgt voor rust in je hoofd. Maar het levert juist veel stress op als je van jezelf verwacht dat je in 1 of 2 werkdagen weer helemaal ‘bij’ bent.

Als je tip 5 uit dit eerdere blog hebt toegepast, dan heb je je out-of-officereply enkele dagen langer laten doorgaan en gebruik je deze dagen als opstarttijd. Meld ook niet meteen op je eerste werkdag aan iedereen dat je terug bent van vakantie. Spoed je niet direct naar allerlei triviale vergaderingen.

Gun jezelf in plaats daarvan de tijd om je werkzaamheden goed op een rij te zetten, zodat je weet wat er speelt. Dit overzicht over je werk zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken over hoe je je tijd het beste besteedt.

4. Creëer rustmomenten

Is de rust je tijdens je vakantie goed bevallen? Gun jezelf dan ook buiten je vakanties om meer rust.

Zoek manieren om tussen je dagelijkse werkzaamheden door momenten van rust in te bouwen. Neem af en toe een korte pauze -bijvoorbeeld 10 minuten- en doe dan helemaal ‘niets’. Dat klinkt misschien raar als tip om meer uit je werkdag te halen, maar juist die rust zorgt voor een moment van bezinning. Daarna kun je beter focussen op je volgende taak en zijn je prioriteiten duidelijker. Daardoor besteed je weer minder tijd aan zaken die niets toevoegen aan jouw dagelijkse resultaten.

5. Maak je goede ideeën concreet

Heb je tijdens je vakantie goede ideeën gekregen over hoe je je werk leuker of eenvoudiger uitvoerbaar kunt maken?

Schrijf ze op en maak je ideeën zo concreet mogelijk. Spreken ze je nog steeds aan? Onderzoek dan in hoeverre ze ook praktisch haalbaar zijn: overleg bijvoorbeeld met een collega, je leidinggevende of een sparring partner.

Ben je er daarna nog steeds enthousiast over? Maak dan een plan om ze in de praktijk te gaan brengen.

Zo maak je je werkplek en takenlijst lenteklaar

Zo maak je je werkplek en takenlijst lenteklaar

Na de winter de tuin lenteklaar maken.
Voor de meeste tuineigenaren is dat heel vanzelfsprekend. Het onderhoud zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat voor groei en bloei, zodat je er de komende maanden steeds meer van kan genieten.

Niet alleen een tuin maar ook een werkplek en takenlijst zijn gebaat bij zo’n periodieke grote onderhoudsbeurt. De tijdsinvestering verdient zich –net als bij het werken in de tuin- dubbel en dwars terug. Het zorgt er namelijk voor dat je daarna met meer plezier, met minder moeite en met een betere focus met je belangrijkste taken aan de slag kunt.

Hieronder lees je hoe je je werkplek en takenlijst ‘lenteklaar’ maakt.

Werkplek opruimen

In de tuin worden de overtollige bladeren opgeruimd die in de herfst zijn gevallen. Ook een bureau kan eens in de zoveel tijd wel een kritische inspectie en opruimbeurt gebruiken.

Hoe is jouw bureau ingedeeld? Werkt dat prettig? Zo ja, houden zo. Zo nee? Bedenk dan wat je eraan stoort en wat je eraan kunt doen.

 • Staan er dossiermappen van projecten die al lang zijn afgerond? Ruim ze nu op in het archief!
 • Liggen er papieren op je bureau of in je ladenblok die in de papiercontainer of versnipperaar thuishoren? Zet een doosje onder je bureau (of twee), waar je papieren afval verzamelt. Zo hoef je maar af en toe de gang naar de papiercontainer of versnipperaar te maken.
 • Moet je steeds fronsen als je naar je beeldscherm tuurt omdat het omgevingslicht te fel is? Kies dan een betere plek voor je beeldscherm, waar buitenlicht bij voorkeur vanaf de zijkant op het scherm valt.
  Als dit geen optie is, stel dan het contrast van je beeldscherm hoger in.
 • Is je pennenlade een verzameling van pennen die het niet meer doen, van minuscule restjes gum en uitgebogen paperclips? Gooi ze weg!
 • Liggen er in je bureaulades nog formulieren die al lang niet meer worden gebruikt? Archiveer ze of gooi ze weg! Zo schep je ruimte voor wat nu wel belangrijk is.

Doorloop ook al je postbakjes en doe dat van boven naar beneden. Houd je takenlijst paraat om nieuwe taken te noteren die ‘zomaar’ uit die postbakjes tevoorschijn komen. Begin bovenaan de bovenste stapel en bepaal per document wat ermee moet gebeuren. Zo werk je al je postbakjes door.

En ditzelfde doe je met de e-mails in je mailbox.

Stel jezelf daarbij steeds vragen als:

 • Wat is dit?
 • Moet ik dit doen?
 • Is het (nog) belangrijk genoeg om mijn beperkte tijd aan te besteden?
 • Staat het al op mijn takenlijst?
 • Wat moet/ wil ik hiermee?
 • Wat moet het resultaat zijn van mijn inspanningen?
 • Welke acties moet ik precies nemen om dat resultaat te bereiken?
 • Wanneer is de deadline?
 • Hoeveel tijd heb ik ervoor nodig?
 • Moet ik het bewaren?

Takenlijst snoeien

Door zo’n opruimactie groeit een takenlijst enorm. En omdat je waarschijnlijk nu al (te) weinig tijd hebt om al je werk te doen, is het daarna tijd om de takenlijst te gaan snoeien.

Dat doe je door je takenlijst grondig door te nemen. Taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden omdat ze niet belangrijk en niet urgent zijn, verwijder je.

Als je in een team werkt en er staan taken op jouw lijst die beter door iemand anders gedaan kunnen worden, delegeer die dan. Bedenk of je die taken dan meteen op je lijst doorstreept of dat je toch een vinger aan de pols wilt houden.

Zo blijven alleen de taken op je lijst staan die jij moet doen omdat ze belangrijk zijn en bij jouw werk horen.

Onkruid wieden

Bevat jouw takenlijst veel ‘onkruid-klusjes’? Van die onbelangrijke taken die –als je niet uitkijkt- al jouw belangrijke projecten overwoekeren? En verlies jij daardoor grip op je belangrijkste taken?

Dan is het tijd om onkruid te wieden. Bekijk waar het onkruid vandaan komt. Wie schuift jou steeds die onbelangrijke taken toe? En waarom gebeurt dat? Kun jij moeilijk ‘nee’ zeggen en is je omgeving gewend dat jij van alles ‘er wel even bij doet’? Stop daarmee. Bepaal waar jouw prioriteiten liggen, gebaseerd op jouw toegevoegde waarde voor je bedrijf. En geef dat ook duidelijk aan je omgeving aan, zodat zij hun verwachtingen kunnen bijstellen.

Reserveer voldoende tijd in je agenda voor jouw prioriteiten. Plan dit bij voorkeur aan het begin van je werkdagen en op de momenten dat jij het meest energie hebt. Zo creëer je voor jezelf dagelijks tijd om aan je belangrijkste projecten te werken, zodat je daarin vooruitgang blijft boeken.

Reserveer ook een deel van je tijd voor de onkruid-klusjes die jij toch echt moet uitvoeren. Doe dat bij voorkeur op de momenten dat jij minder energie hebt maar houd die tijd goed binnen de perken.

Zo houd je meer tijd over voor jouw belangrijkste projecten.

Nieuwe projecten zaaien

Bekijk je takenlijst nog eens goed en vraag je af welke werkzaamheden jij extra leuk vindt. Wat zijn de ‘kersen op jouw taart’; de projecten of onderdelen van je werk die je veel energie en werkplezier opleveren? Bedenk dat je met veel energie en werkplezier meer uit je werkdagen haalt.

Het is tijd om te zaaien, te planten en water te geven, zodat je meer van die werkzaamheden die je veel energie en werkplezier geven naar je toe gaat trekken. Zet daarom nu vast lijntjes uit, zodat jij over een tijdje meer van dat soort taken of leuke nieuwe projecten kunt uitvoeren. En stoot tegelijkertijd een deel van je energievretende taken af. Niet iedereen is hetzelfde. Er zijn anderen die hun energie juist halen uit de werkzaamheden die voor jou weinig plezier opleveren.

 

Ik wens je veel plezier met het lenteklaar maken van jouw werk en werkplek. Begin vandaag nog met schoon schip maken op je bureau, in je mailbox en je takenlijst.

Enne… heb jij in je werk en op jouw werkplek veel achterstallig onderhoud? En zie je ertegen op om dit aan te pakken? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!

 

Homepage

Wil jij meer uit je werkdag halen?

Van een vaag gevoel…

‘Wat heb ik nou eigenlijk allemaal gedaan vandaag?’

… naar concrete resultaten:

‘DIT heb ik vandaag allemaal gedaan!’

 

 • Ben jij een gedreven, hardwerkende ondernemer, manager of medewerker?
 • Laat jij anderen bepalen hoe jouw werkdagen verlopen?
 • Stap jij steeds weer in de valkuil die de waan van de dag heet?
 • Wil jij verandering brengen in die uitputtende werksituatie?
 • Wil jij met minder moeite je werk gedaan krijgen?

Dan ben je hier op de juiste plek!

Ik ben Pauline Kanger en ik begeleid drukbezette ondernemers, managers en medewerkers die het beste uit zichzelf willen halen. Ik help hen slimmer en met meer gemak hun werk te doen, waardoor zij meer tijd krijgen voor de leuke onderdelen van hun werk en zij meer plezier aan hun werk beleven.

Veel mensen hebben geen grip op hun werk. Zij laten zich leiden door de prioriteiten van anderen en lijden daar zelf onder, want ze komen niet toe aan hun belangrijkste taken. Daardoor sluiten ze hun werkdagen af met een ontevreden gevoel. Ze vragen zich regelmatig vertwijfeld af: ‘Wat heb ik nou eigenlijk allemaal gedaan vandaag?’

Een ongeordende werkomgeving zorgt voor onrust en stress. Daardoor gaat overzicht en kostbare tijd verloren, want afleiding is overal aanwezig. Het is moeilijk je te concentreren met een overvolle inbox en een bureau vol stapels. Want overal liggen taken te wachten totdat je ze aanpakt of afmaakt. Het snel terugvinden van documenten is bijna onmogelijk en je overschrijdt deadlines. De kwaliteit van je werk lijdt daaronder, met frustratie en stress van alle betrokkenen tot gevolg.

Gelukkig kan het ook anders

De oorzaak zit vaak in de manier waarop je omgaat met alles wat er in de loop van een werkdag gebeurt. Zonder goede werkmethode kun je moeilijk bepalen wat voor jou de meest waardevolle besteding van je tijd is, waardoor je veel tijd en energie verliest.

En daar kom ik om de hoek kijken!

Ik kan je helpen een werkmethodiek te ontwikkelen die bij jou past! Een manier van werken waardoor jij met minder moeite je werk gedaan krijgt op een manier die bij jou past. Want ieder mens is anders en iedere werksituatie is anders. Wat voor de één werkt hoeft niet voor een ander te werken. Ik help je te komen tot een voor jou persoonlijk werkbare situatie die je ook zelf in stand kunt houden.

Klik hier om te ontdekken of ook jij baat kunt hebben bij mijn dienstverlening.