Zo maak je je werkplek en takenlijst lenteklaar

Zo maak je je werkplek en takenlijst lenteklaar

Na de winter de tuin lenteklaar maken.
Voor de meeste tuineigenaren is dat heel vanzelfsprekend. Het onderhoud zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat voor groei en bloei, zodat je er de komende maanden steeds meer van kan genieten.

Niet alleen een tuin maar ook een werkplek en takenlijst zijn gebaat bij zo’n periodieke grote onderhoudsbeurt. De tijdsinvestering verdient zich –net als bij het werken in de tuin- dubbel en dwars terug. Het zorgt er namelijk voor dat je daarna met meer plezier, met minder moeite en met een betere focus met je belangrijkste taken aan de slag kunt.

Hieronder lees je hoe je je werkplek en takenlijst ‘lenteklaar’ maakt.

Werkplek opruimen

In de tuin worden de overtollige bladeren opgeruimd die in de herfst zijn gevallen. Ook een bureau kan eens in de zoveel tijd wel een kritische inspectie en opruimbeurt gebruiken.

Hoe is jouw bureau ingedeeld? Werkt dat prettig? Zo ja, houden zo. Zo nee? Bedenk dan wat je eraan stoort en wat je eraan kunt doen.

  • Staan er dossiermappen van projecten die al lang zijn afgerond? Ruim ze nu op in het archief!
  • Liggen er papieren op je bureau of in je ladenblok die in de papiercontainer of versnipperaar thuishoren? Zet een doosje onder je bureau (of twee), waar je papieren afval verzamelt. Zo hoef je maar af en toe de gang naar de papiercontainer of versnipperaar te maken.
  • Moet je steeds fronsen als je naar je beeldscherm tuurt omdat het omgevingslicht te fel is? Kies dan een betere plek voor je beeldscherm, waar buitenlicht bij voorkeur vanaf de zijkant op het scherm valt.
    Als dit geen optie is, stel dan het contrast van je beeldscherm hoger in.
  • Is je pennenlade een verzameling van pennen die het niet meer doen, van minuscule restjes gum en uitgebogen paperclips? Gooi ze weg!
  • Liggen er in je bureaulades nog formulieren die al lang niet meer worden gebruikt? Archiveer ze of gooi ze weg! Zo schep je ruimte voor wat nu wel belangrijk is.

Doorloop ook al je postbakjes en doe dat van boven naar beneden. Houd je takenlijst paraat om nieuwe taken te noteren die ‘zomaar’ uit die postbakjes tevoorschijn komen. Begin bovenaan de bovenste stapel en bepaal per document wat ermee moet gebeuren. Zo werk je al je postbakjes door.

En ditzelfde doe je met de e-mails in je mailbox.

Stel jezelf daarbij steeds vragen als:

  • Wat is dit?
  • Moet ik dit doen?
  • Is het (nog) belangrijk genoeg om mijn beperkte tijd aan te besteden?
  • Staat het al op mijn takenlijst?
  • Wat moet/ wil ik hiermee?
  • Wat moet het resultaat zijn van mijn inspanningen?
  • Welke acties moet ik precies nemen om dat resultaat te bereiken?
  • Wanneer is de deadline?
  • Hoeveel tijd heb ik ervoor nodig?
  • Moet ik het bewaren?

Takenlijst snoeien

Door zo’n opruimactie groeit een takenlijst enorm. En omdat je waarschijnlijk nu al (te) weinig tijd hebt om al je werk te doen, is het daarna tijd om de takenlijst te gaan snoeien.

Dat doe je door je takenlijst grondig door te nemen. Taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden omdat ze niet belangrijk en niet urgent zijn, verwijder je.

Als je in een team werkt en er staan taken op jouw lijst die beter door iemand anders gedaan kunnen worden, delegeer die dan. Bedenk of je die taken dan meteen op je lijst doorstreept of dat je toch een vinger aan de pols wilt houden.

Zo blijven alleen de taken op je lijst staan die jij moet doen omdat ze belangrijk zijn en bij jouw werk horen.

Onkruid wieden

Bevat jouw takenlijst veel ‘onkruid-klusjes’? Van die onbelangrijke taken die –als je niet uitkijkt- al jouw belangrijke projecten overwoekeren? En verlies jij daardoor grip op je belangrijkste taken?

Dan is het tijd om onkruid te wieden. Bekijk waar het onkruid vandaan komt. Wie schuift jou steeds die onbelangrijke taken toe? En waarom gebeurt dat? Kun jij moeilijk ‘nee’ zeggen en is je omgeving gewend dat jij van alles ‘er wel even bij doet’? Stop daarmee. Bepaal waar jouw prioriteiten liggen, gebaseerd op jouw toegevoegde waarde voor je bedrijf. En geef dat ook duidelijk aan je omgeving aan, zodat zij hun verwachtingen kunnen bijstellen.

Reserveer voldoende tijd in je agenda voor jouw prioriteiten. Plan dit bij voorkeur aan het begin van je werkdagen en op de momenten dat jij het meest energie hebt. Zo creëer je voor jezelf dagelijks tijd om aan je belangrijkste projecten te werken, zodat je daarin vooruitgang blijft boeken.

Reserveer ook een deel van je tijd voor de onkruid-klusjes die jij toch echt moet uitvoeren. Doe dat bij voorkeur op de momenten dat jij minder energie hebt maar houd die tijd goed binnen de perken.

Zo houd je meer tijd over voor jouw belangrijkste projecten.

Nieuwe projecten zaaien

Bekijk je takenlijst nog eens goed en vraag je af welke werkzaamheden jij extra leuk vindt. Wat zijn de ‘kersen op jouw taart’; de projecten of onderdelen van je werk die je veel energie en werkplezier opleveren? Bedenk dat je met veel energie en werkplezier meer uit je werkdagen haalt.

Het is tijd om te zaaien, te planten en water te geven, zodat je meer van die werkzaamheden die je veel energie en werkplezier geven naar je toe gaat trekken. Zet daarom nu vast lijntjes uit, zodat jij over een tijdje meer van dat soort taken of leuke nieuwe projecten kunt uitvoeren. En stoot tegelijkertijd een deel van je energievretende taken af. Niet iedereen is hetzelfde. Er zijn anderen die hun energie juist halen uit de werkzaamheden die voor jou weinig plezier opleveren.

 

Ik wens je veel plezier met het lenteklaar maken van jouw werk en werkplek. Begin vandaag nog met schoon schip maken op je bureau, in je mailbox en je takenlijst.

Enne… heb jij in je werk en op jouw werkplek veel achterstallig onderhoud? En zie je ertegen op om dit aan te pakken? Neem dan contact met me op. Ik help je graag!

 

Werkplekcoaching intensief

Werkplekcoaching intensief

Wil jij individuele begeleiding op je werkplek om een specifiek onderdeel van je werk te verbeteren met aansluitend voortgangsbegeleiding om je te ondersteunen bij het je eigen maken van je nieuwe werkgewoontes? Dan kies je voor het 4 maandenprogramma werkplekcoaching intensief.

Dit traject bestaat uit 2 dagdelen samen werken aan één bepaald thema, aangevuld met voortgangsgesprekken op je werkplek en telefonische coachingssessies.

Denk hierbij aan:

  • het opbouwen van een goed werkend archief
  • het verbeteren van de inrichting van je werkplek
  • de invoering van een clean desk policy
  • bevordering van efficiënt e-mailgebruik
  • het overdraagbaar maken van je werkzaamheden
  • het verbeteren van je persoonlijke timemanagement

Samen met mij werk je aan het verbeteren van jouw thema en je stelt een persoonlijk actieplan op. Vervolgens help ik je tijdens enkele kortere persoonlijke en telefonische coachingssessies verder op weg om je actieplan te realiseren.

Bel 06-20217508 of mail naar pauline@aanpak.com om een afspraak te maken voor een gratis inventarisatiegesprek.

Terug naar diensten.

Werkplekcoaching basis

Werkplekcoaching basis

Wil jij individuele begeleiding op je werkplek om op gang te komen om een specifiek onderdeel van je werk te verbeteren, en wil je daarna zelf verder op de ingeslagen weg? Dan kies je voor werkplekcoaching basis.

Dit traject bestaat uit 2 dagdelen samen werken aan één van onderstaande thema’s:

  • het opbouwen van een goed werkend archief
  • het verbeteren van de inrichting van je werkplek
  • de invoering van een clean desk policy
  • bevordering van efficiënt e-mailgebruik
  • het overdraagbaar maken van je werkzaamheden
  • het verbeteren van je persoonlijke timemanagement

Je maakt hiermee samen met mij een mooie start, waarna je zelf met behulp van je persoonlijke actieplan de benodigde vervolgstappen zet.

Bel 06-20217508 of mail naar pauline@aanpak.com om een afspraak te maken voor een gratis inventarisatiegesprek.

Terug naar diensten.