Uitstelgedrag: 3 tips van een timemanagement expert

Uitstelgedrag: 3 tips van een timemanagement expert

Een tijdje geleden zag ik een video van Brian Tracy, bestsellerauteur van onder andere het boek ‘Slik die kikker’ (een aanrader voor wie uitstelgedrag de baas wil worden).
In die video geeft hij 3 oplossingen voor concentratiegebrek. Een probleem dat iedereen zal herkennen.

In dit artikel bespreek ik de oplossingen van Tracy en ik geef je er nog een bonustip bij.

 

Tracy’s (eenvoudige en gemakkelijk toepasbare!) oplossingen komen er op neer dat je jezelf steeds weer ‘bij de les’ brengt. Hij raadt aan om daarbij gebruik te maken van 2 mantra’s (spreuken die je steeds weer voor jezelf herhaalt):

Doe het nu!

De eerste mantra is: Doe het nu!, doe het nu!, doe het nu!, doe het nu!
Elke keer dat je jezelf erop betrapt dat je niet bezig bent met wat je eigenlijk zou moeten doen (je checkt je e-mail terwijl je wel iets belangrijkers te doen hebt, je rangschikt de papieren op je bureau opnieuw om nog maar niet te hoeven beginnen met die grote, belangrijke, lastige taak), zeg je tegen jezelf: “doe het nu!, doe het nu!, doe het nu!, doe het nu!”.

Zo spoor je jezelf aan om aan het werk te gaan met wat je echt moet doen, met dat wat nu belangrijk is. Het helpt je je uitstelgedrag te beteugelen.

Weer aan het werk!

De tweede mantra is: Weer aan het werk!, weer aan het werk!, weer aan het werk!, weer aan het werk!
Telkens als je merkt dat je afgeleid raakt van je ‘echte’ werk (je krijgt een sms’je of appje waarop je meteen wilt reageren om maar af te zijn van de vervelende klus waarmee je bezig bent, je haalt je zoveelste kopje koffie of thee om even van je werkplek weg te zijn en niet aan die lastige klus herinnerd te worden) dan zeg je tegen jezelf: “weer aan het werk!, weer aan het werk!, weer aan het werk!, weer aan het werk!”.

Zo maak je je brein ervan bewust dat er een betere besteding van je tijd is.

Maak een checklist

En om je nog verder te helpen geeft Tracy als tip om, voordat je met een taak begint, hiervan eerst een checklist te maken.
Schrijf alle stappen of deeltaken van de taak op in een logische, chronologische volgorde. Begin met de eerste stap en werk steeds aan 1 deeltaak tegelijkertijd. Steeds als je een deeltaak hebt voltooid, vink je deze af op je checklist, voordat je met de volgende verder gaat. Dit afvinken werkt enorm motiverend. Daarnaast kun je je hierdoor beter concentreren en focussen op je taak. Het helpt je ‘bij de les’ te blijven.

Mijn bevindingen

Als je jezelf deze mantra’s wilt eigen maken, is het belangrijk jezelf eraan te blijven herinneren. Print ze daarom uit en hang ze op een opvallende plek op je werkplek op, waar je ze regelmatig ‘tegenkomt’.

Ik vind vooral Tracy’s laatste tip erg nuttig. Het is de kaasschaaftechniek die in mijn trainingen ‘Je Tijd de Baas’ aan bod komt.
Door de verschillende stappen van een taak op te schrijven, zorg je voor een goed overzicht van wat je precies moet doen. Daardoor verlaag je de drempel om eraan te beginnen en het maakt de taak meer ‘behapbaar’. Bijkomend voordeel is dat je –als je eenmaal aan de taak bent begonnen– gemakkelijker verder gaat met steeds een volgende stap, totdat de hele taak is afgerond.

Bonustip

Als je met de hierboven genoemde mantra’s gaat werken, raad ik je aan er nog een derde aan toe te voegen, namelijk: “Goed gedaan!, goed gedaan!, goed gedaan!, goed gedaan!”.

Zeg dit je tegen jezelf steeds als je een (deel-)taak hebt afgerond. Zo geef je jezelf een figuurlijk schouderklopje voor het succesvol afronden van een deel van je werk. Je staat een moment stil bij je succes, bij het werk dat je (ondanks alles) hebt verzet. En ook dat motiveert om verder te gaan.