5 Tips om werkdruk te lijf te gaan
Het lijkt wel alsof je er tegenwoordig niet meer bij hoort als je niet kunt meepraten over werkdruk of als je niet zelf (dagelijks) werkdruk ervaart.
In de krant lees je met grote regelmaat over beroepsgroepen die dreigen te bezwijken onder werkdruk. In het onderwijs, het openbaar vervoer en ook de zorg zijn problemen met betrekking tot werkdruk aan de orde van de dag.
Het online woordenboek Van Dale geeft aan ‘werkdruk’ de volgende betekenis:
Werk·druk (de; m), 1. zwaarte van het dagelijkse werk
Werkdruk wordt geassocieerd met negatieve gevoelens en beelden. Het werk, of beter gezegd, de hoeveelheid werk in combinatie met de beperkte tijd en middelen die er zijn om het tot een goed einde te brengen, wordt als een last ervaren.
Werkdruk is dat vervelende gevoel dat het nooit goed genoeg is wat je doet.
Het is het idee dat je op elk willekeurig moment kunt worden ingehaald door de waan van de dag.
Het is ook de angst dat belangrijke zaken aan je aandacht ontsnappen doordat je continu in een hoog tempo aan het werk bent met van alles en nog wat en je jezelf geen tijd gunt om af en toe te reflecteren op je werk.
Ervaar jij werkdruk en wil je weten wat je daaraan zelf kunt veranderen?
Hieronder vind je:
5 Tips om werkdruk te lijf te gaan
Zorg voor overzicht op je werkplek
Niet kunnen vinden wat je nodig hebt. Tijd verliezen aan het zoeken naar papieren of digitale documenten kan leiden tot een gevoel van werkdruk.
Zorg er daarom voor dat je vanuit overzicht werkt. Een goed werksysteem en een goed opgebouwd werkarchief helpen je daarbij. Ook een vaste plek voor je papieren en kantoorbenodigdheden, waar je ze na gebruik weer opruimt, helpt om vanuit overzicht te werken.
Zorg dat je helder voor ogen staat wat je wilt bereiken
Onduidelijkheid over het resultaat dat je wilt of moet neerzetten zorgt voor een druk gevoel. Het is enorm belangrijk dat je goed weet wat je wilt bereiken.
- Hoe ziet dat eruit?
- Aan welke eisen moet je resultaat voldoen?
- Welke stappen moet je zetten om dat te bereiken?
- Welke acties moet je achtereenvolgens nemen?
Jouw antwoorden op deze vragen maken je duidelijk waaraan jij in elk geval je aandacht moet geven.
Pauzeer regelmatig
De hele dag onafgebroken doorwerken, zonder pauze, is erg onproductief. Het is niet goed voor je concentratie, je maakt er meer fouten door en het vermindert je creativiteit.
Zorg dus voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Zet desnoods een timer om je eraan te herinneren dat je even wilt pauzeren om afstand te nemen. Na een korte pauze kun je weer met nieuwe energie aan de slag.
Stop je afleiders
Terwijl je lekker aan het werk bent, komt er een collega binnen met een “dringende” vraag.
Je nieuwsgierigheid wordt op de proef gesteld omdat je je mobiel geluidjes hoort maken van allerlei berichtjes van je social media, terwijl je PC piept, omdat je nieuwe e-mails ontvangt…
Wie zijn collegialiteit of nieuwsgierigheid steeds laat winnen van de eigen ‘werkplannen’, creëert zelf een gevoel van werkdruk.
Want: hoe krijg je het werk dat jij wilde doen nu af?
Laat je niet de hele dag door onderbreken door van alles en nog wat.
Plan daarom dagelijks tijd waarin je ongestoord kunt werken aan jouw belangrijkste taken. Zo houd je voortgang in jouw projecten.
Leer ‘Nee’ zeggen
In de loop van een werkdag ontvang je heel wat ‘taakverzoeken’: via e-mail, app, telefonisch of persoonlijk krijg je vragen of je bepaalde taken wilt uitvoeren. Heb jij de neiging om meteen ‘ja’ te zeggen, als aan jou wordt gevraagd of je iets wilt doen? En ga je het dan ook meteen doen? Terwijl je eigenlijk ‘nee’ zou willen zeggen, omdat je liever andere –voor jou belangrijkere- dingen zou afmaken?
Bedenk dan dat het niet het eind van de wereld is als je aangeeft dat je iets niet wilt of kunt doen. Je hoeft niet op elk verzoek met ‘ja’ te antwoorden. Als je ‘Ja’ zegt tegen een ander, zeg je ‘Nee’ tegen jezelf. En als jij niet goed voor jezelf zorgt, doordat je steeds over je grenzen gaat, kun je uiteindelijk ook niet meer goed voor de anderen zorgen.
Leer dus ‘Nee’ zeggen. Pas wanneer jouw ‘nee’ ook echt NEE betekent, kan je ‘ja’ ook echt JA zijn.
Wat gaat jou helpen?
Bedenk nu eens welke van bovengenoemde punten jou kunnen helpen om meer uit je werkdag te halen.
- Wat kun je veranderen?
- Wat wil jij veranderen?
- Wat ga je veranderen?
- Wat ga jij vandaag doen om je gevoel van werkdruk te verlagen?
- Maak je eigen plan en voer het uit.
Ik wens je daarbij veel succes!
En laat je me weten waar jij tegenaan loopt bij het onder controle krijgen van je werkdruk?