7 Thuiswerktips: ook vanuit huis goed je werk doen

Ook vanuit huis goed je werk doen?
7 Thuiswerktips:

Thuiswerken in tijden van pandemie

1. Creëer een echte werkplek

Veel mensen die nu vanuit huis moeten werken, hebben thuis geen volwaardige kantoorruimte tot hun beschikking. Maar als je de mogelijkheid hebt, zorg dan thuis ook voor een ‘echte’ werkplek. Denk daarbij – naast een bureau en een goede computer met een scherm dat groot genoeg is- ook aan een bureaustoel en goede verlichting. Dat is beter voor je gezondheid dan in een donker hoekje op een houten stoel werken.

Zorg er ook voor dat de kantoorbenodigdheden die jij dagelijks gebruikt binnen handbereik zijn. Door je huis struinen, op zoek naar een nieuw kladblok of pen of potlood is niet bevorderlijk voor je productiviteit.

2. Stel realistische doelen

Hoef jij nu je thuis werkt alleen maar rekening te houden met jezelf en je eigen werk? En heb je thuis veel minder last van stoorzenders? Dan krijg jij nu vast veel meer werk gedaan dan op een doorsnee werkdag van ‘voor corona’! Voor jou is dit hét moment waarop je eindelijk toekomt aan de klussen die je al lang voor je hebt uitgeschoven. Nu heb je er de tijd, rust of energie wél voor. Kun je jezelf er zelfs nu niet toe zetten? Schrap die taken dan meteen van je takenlijst. Wees eerlijk en erken dat, als je er zelfs nu niet aan toekomt, het nooit iets zal worden.

Werkt je partner ook vanuit huis? Heeft ieder een eigen werkplek of moet er creatief worden omgegaan met de beschikbare ruimte?

Zijn er kinderen die nu ook ruimte, zorg en aandacht nodig hebben?

Als jij je huis moet delen met huisgenoten, eis dan niet van jezelf dat je evenveel werk gedaan krijgt als op een doorsnee werkdag vóór COVID-19. Er is thuis veel meer afleiding en iedereen heeft zijn of haar eigen plannen voor de dag. Daardoor vergt het veel meer organisatie om alles in goede banen te leiden. Maak hierover onderling duidelijke afspraken .

En wees realistisch in je verwachtingen. Wees lief voor jezelf en voor elkaar. Eis niet te veel; niet van jezelf en niet van je omgeving. Wie weet hoe lang deze onzekere situatie nog gaat duren. Zorg ervoor dat je het goed kunt volhouden.

3. Stel dagelijks je prioriteiten voor de dag

Hoe meer afleiding er is, hoe minder je gefocust kunt werken. Daarom is het nu extra belangrijk om aan het begin van de dag goed te bedenken wat je prioriteiten van je werkdag zijn. Schrijf die (maximaal 3!) op een gekleurde post-it en plak die op je werkplek; op je bureaublad of op je scherm. Dat zijn jouw 3 Meest Belangrijke Taken (je MBT’s) van de dag, de taken die jij in elk geval af wilt maken. Bekijk ze regelmatig. En elke keer als je er één hebt afgerond, vink je deze af of je streept hem door. Dat motiveert om verder te gaan. Bij nieuwe taken, bekijk je hoe belangrijk die zijn ten opzichte van je 3 MBT’s om te bepalen of je ze meteen moet doen of dat je ze tot een later moment kunt uitstellen.

4. Zorg voor de juiste omstandigheden

Kijk goed vooruit. Wat staat er in je agenda? Heb je online vergaderingen of belafspraken? En zo ja, moet je dan misschien iets regelen om ervoor te zorgen dat je dat ongestoord en in alle rust kunt doen?

En wat is het juiste moment voor je overige werkzaamheden? Wanneer kun jij je het best concentreren? Halverwege de ochtend? Of juist ’s middags? Nu je niet op kantoor werkt, heb je vast meer vrijheid om je werkdagen in te richten op de manier die het best bij jou past. Simpele klusjes doe je op het moment dat je minder energie hebt (of als er afleiding is) en concentratietaken juist als jij het meest energie hebt (of wanneer het rustig is in huis).

5. Doe aan goed verwachtingsmanagement

Juist nu er minder contact is tussen collega’s, is het belangrijk dat je goed met elkaar blijft communiceren. Wie doet wat? Wanneer is het klaar?

Wees reëel in je verwachtingen van jezelf en van elkaar. En als het onverhoopt niet lukt om een gemaakte afspraak na te komen: laat het elkaar in elk geval op tijd weten, zodat de ander er in zijn/ haar planning rekening mee kan houden.

6. Bepaal het begin en het eind van je werkdag

De scheiding tussen werk en privé is lastiger te maken als je thuis werkt. Spreek van tevoren af (met jezelf, met eventuele collega’s, met huisgenoten) wat je werktijden zijn. Wanneer ben jij beschikbaar voor werkzaken en wanneer voor privézaken?

Vergeet ook niet om dagelijks een paar keer te pauzeren. En ga dan ook écht van je werkplek weg. Drink een bakje thee of koffie, eet een stuk fruit, doe iets actiefs. Dat helpt je om daarna met meer energie aan het werk te gaan.

Sluit je werkdagen ook echt af. Zet desnoods een alarm om je daaraan te herinneren. Als het alarm afgaat, ruim je je werkplek op, maak je de balans op van je werkdag en maak je je plan voor de volgende werkdag.

7. Bekijk het positief

Wie de berichtgeving over de coronacrisis in de media volgt, kan enorm moedeloos worden van wat er allemaal in de wereld gebeurt. Laat dat gevoel niet de overhand krijgen.

Het is heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt en dat je het samenzijn met je collega’s mist, nu de meesten vanuit huis werken. Maar er zijn volop manieren om toch goed met elkaar in contact te blijven. Het vergt meer organisatie maar het is niet onmogelijk.

En het is misschien lastig is om een goed werkritme te vinden in deze situatie maar thuis werken heeft ook zo z’n voordelen. Je hebt geen reistijd en je kunt meer tijd doorbrengen met je dierbaren.

Veel mensen ervaren juist nu ook een enorm gevoel van saamhorigheid. Denk bijvoorbeeld aan het collectieve applaus voor de zorgmedewerkers, aan initiatieven om ouderen te helpen, aan het rekening met elkaar houdendoor 1,5 meter afstand te houden.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, kunnen we dit samen doen.

Blijf gezond!