5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

5 Tips om eenvoudig op te starten na je vakantie

Het leuke aan vakantie hebben is, dat je een aantal weken helemaal los kunt komen van het strakke ritme van alledag.

De vakantie is bedoeld om lekker te ontspannen en je batterij weer helemaal op te laden, zodat je daarna weer vol nieuwe energie aan de slag kunt gaan.

Het niet-zo-leuke aan vakantie hebben gehad is, dat je daarna weer helemaal moet opstarten, dat je opnieuw moet wennen aan je werkzame leven. Je moet je vertrouwde routines, die ervoor zorgen dat je werkdagen soepel verlopen, weer oppakken (voor zover die positief bijdragen aan jouw dagelijkse resultaten, natuurlijk ;-).

Hieronder lees je 5 tips om eenvoudig op te starten na je vakantie:

1. Bezin je op jouw prioriteiten

Begin je werkdag met je bezinnen op jouw prioriteiten. Houd die prioriteiten op je netvlies als je je mailbox, je postbakje(-s) en je agenda doorwroet.

Wat zijn je taken en wat moet jij allemaal doen om jouw werkresultaten te boeken? Voorkom dat je tijd verspilt aan zaken die niet jouw prioriteit hebben.

Begin vanaf nu (weer) dagelijks met je planning, zodat je helder krijgt wat je in elk geval moet doen.

2. Inventariseer je achterstanden

Inventariseer je achterstanden, breng je mailbox op orde en werk je takenlijst en je agenda bij.

Maak een (taken-)lijst van alle klusjes die je nog moet doen.

Belangrijk: Noteer op deze lijst ook je inschatting van hoeveel tijd je verwacht ermee bezig te zijn. Bekijk de lijst kritisch: zijn er taken die bij nader inzien toch niet gedaan hoeven te worden, zijn er taken met een deadline, taken die je kunt delegeren of taken die je nog lang niet hoeft te doen? Bepaal aan de hand hiervan de volgorde waarin je met je verschillende taken aan de slag gaat.

3. Reserveer opstarttijd

OK, er zijn achterstanden ontstaan in je werk en natuurlijk wil je die achterstanden het liefst zo snel mogelijk wegwerken, want dat zorgt voor rust in je hoofd. Maar het levert juist veel stress op als je van jezelf verwacht dat je in 1 of 2 werkdagen weer helemaal ‘bij’ bent.

Als je tip 5 uit dit eerdere blog hebt toegepast, dan heb je je out-of-officereply enkele dagen langer laten doorgaan en gebruik je deze dagen als opstarttijd. Meld ook niet meteen op je eerste werkdag aan iedereen dat je terug bent van vakantie. Spoed je niet direct naar allerlei triviale vergaderingen.

Gun jezelf in plaats daarvan de tijd om je werkzaamheden goed op een rij te zetten, zodat je weet wat er speelt. Dit overzicht over je werk zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken over hoe je je tijd het beste besteedt.

4. Creëer rustmomenten

Is de rust je tijdens je vakantie goed bevallen? Gun jezelf dan ook buiten je vakanties om meer rust.

Zoek manieren om tussen je dagelijkse werkzaamheden door momenten van rust in te bouwen. Neem af en toe een korte pauze -bijvoorbeeld 10 minuten- en doe dan helemaal ‘niets’. Dat klinkt misschien raar als tip om meer uit je werkdag te halen, maar juist die rust zorgt voor een moment van bezinning. Daarna kun je beter focussen op je volgende taak en zijn je prioriteiten duidelijker. Daardoor besteed je weer minder tijd aan zaken die niets toevoegen aan jouw dagelijkse resultaten.

5. Maak je goede ideeën concreet

Heb je tijdens je vakantie goede ideeën gekregen over hoe je je werk leuker of eenvoudiger uitvoerbaar kunt maken?

Schrijf ze op en maak je ideeën zo concreet mogelijk. Spreken ze je nog steeds aan? Onderzoek dan in hoeverre ze ook praktisch haalbaar zijn: overleg bijvoorbeeld met een collega, je leidinggevende of een sparring partner.

Ben je er daarna nog steeds enthousiast over? Maak dan een plan om ze in de praktijk te gaan brengen.